15 oktober 2013

Waarom samen als alleen ook kan

Door Ben Beens

Misschien vindt u het een vreemde titel. Klopt, het klinkt ook vreemd. Meestal lees je het net andersom, waarom alleen als het ook samen kan? Maar ik heb het over politiek, en dan is het vaak vreemd. Want wie had gedacht dat de SGP en de CU samen met D66 het kabinet in het zadel houden? Ik niet, u wel?

De bovenstaande titel vraagt om opheldering. En die geef ik u graag. We hebben namelijk de afgelopen dagen als gemeenteraad nagedacht over samenwerking in Twents verband. Zowel over de huidige samenwerking met buurgemeenten, de WT4, alsook  samenwerking in de Regioraad.

De samenwerking WT4 stond ter discussie. En dat om (mijns inziens) drie redenen. Als eerste omdat wij een schrijven ontvingen waarin onze mening gevraagd werd over eventuele samenvoeging van afdelingen van de vier gemeenten (Rijssen-Holten, Twenterand, Wierden-Enter en Hellendoorn). Ik schrok daarvan, want zover wil ik niet gaan, om zelfs afdelingen samen te voegen. Want wij zijn als SGP-fractie alleen maar voor samenwerking als het ons ook geld oplevert, we moeten er financieel voordeel van hebben. Wij hebben als SGP-fractie duidelijk aangegeven dat wij dit niet zien zitten, en dit ook niet willen. Dit is ons meer dan een stap te ver.

Als tweede stond de samenwerking binnen WT4 ter discussie omdat Twenterand bijna afhaakte. Zij wilden eventjes niet meedoen. Ze gaven aan hiervoor geen geld en menskracht te hebben. Maar mijns inziens kan zoiets niet. Je doet mee of je haakt volledig af. Je kunt toch niet zomaar meeliften op de anderen en er mogelijk later met de buit van doorgaan? Dat noem ik geen samenwerking. Inmiddels doet Twenterand weer mee.

Als derde heeft de samenwerking binnen WT4-verband bij mij een flinke deuk opgelopen. Twee van de vier gemeenten hebben ons een lelijke poets gebakken wat de misgelopen uittreding van Soweco betreft. Gemeente Rijssen-Holten een fiks bedrag laten betalen voor uittreding, het lijkt er niet op. En dan gewoon met droge ogen verdergaan in een samenwerkingsverband? Kom, zo lust ik er nog wel eentje. Mij niet gezien. Aan de ene kant een glimlach en aan de andere kant ontvang je klappen. Dat is geen samenwerking.

Wij hebben als SGP-fractie aangegeven hoe wij in een eventuele samenwerking staan. En dat zien wij als volgt:
Primair gaan wij voor onze eigen gemeente. Daar vindt de politieke discussie plaats, daar vindt ook de beleidsvoorbereiding en beleidsbeslissingen plaats. Volledig autonoom en zelfstandig. Vervolgens, als je voordeel in een groter verband kunt bereiken door de uitvoering met elkaar op te pakken is dat prima. Ook als zaken de gemeentegrenzen overstijgen, dan weet je elkaar te vinden. En kijk je naar de buurgemeenten (bijv. WT4). Mochten de zaken nog complexer worden en/of de uitvoering, dan is een regiobrede aanpak gewenst. Denk bijv. aan de GGD.

Wij zijn er dus zeer terughoudend in. Als wij het alleen kunnen, dan zelfstandig. Kunnen wij het echt niet alleen, dan kijken we verder. Maar zeg niet te snel dat je het niet alleen kunt, want wij zijn een krachtige en sterke gemeente, die niet voor een kleintje vervaard is.

Wij zijn al helemaal niet voor een regio zoals het huidige Regiobestuur dit ziet. Zij denkt bijvoorbeeld aan een Twenteraad. Ik zal maar direct met de deur in huis vallen, dit zie ik echt niet zitten. Ik wil helemaal geen politiek debat in de regio. Daar hebben wij de 14 gemeenteraden voor, en ik wil niet nog eens een bestuurslaag. Dit zullen wij donderdag 17 oktober in Twents verband ook aangeven.

Ik ga voor een zelfstandige, sterke gemeente Rijssen-Holten. Daar stoppen wij onze energie in. Als dat alle 14 gemeenten doen, dan hebben wij een sterke regio. En als  onze 14 burgemeesters en eventueel wethouders, met economie in hun portefeuille, elkaar af en toe ontmoeten, hebben wij een sterke regio.  En het kost ons weinig geld en energie. Wat wil je nog meer?