12 mei 2017

Twence, de kip met de groene eieren?

door Richard Jansen, raadslid

Twence vindt haar oorsprong in 1986, als afvalverwerker opgericht door de 14 Twentse gemeenten. Door de jaren heen heeft Twence zich ontwikkeld tot een boegbeeld en inspirator op het gebied van de circulaire economie in Oost-Nederland. Daarmee is Twence in feite getransformeerd van afvalverwerker tot een grondstoffen- en energiebedrijf. De gemeente Rijssen-Holten is op dit moment aandeelhouder van Twence en ons belang hierin is 4,35%. Daarnaast zijn er nog 16 andere aandeelhouders.

Een aantal weken geleden kwam in de commissie ABZM de keuze van de aandeelhoudersstrategie van Twence aan bod. De commissie moest haar opinie geven over drie zaken:

  • moet de gemeente Rijssen-Holten aandeelhouder blijven?
  • moet Twence aanvullend ingezet worden om duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Rijssen-Holten te realiseren?
  • mag Stadt Münster aandeelhouder worden van Twence?


De SGP-fractie is geen voorstander van verkoop van de aandelen. De gemeente krijgt dan eenmalig veel geld, maar heeft vervolgens geen enkele invloed meer op het beleid van Twence. Dit houdt onder meer in dat we geen invloed meer zouden hebben op de afvaltarieven. Maar ook dat onze duurzaamheidsdoelstelling voor 2020 feitelijk niet gerealiseerd zal worden. Rijssen-Holten heeft als doel een totale reductie van 48 kiloton CO2, waarvan inmiddels 13 kiloton is gerealiseerd.

Samen met Twence is dat beter te realiseren omdat een deel van de totale CO2 reductie door Twence doorgerekend mag worden naar de aandeelhouders. Dus ook naar Rijssen-Holten, naar rato van het percentage aandelen wat de gemeente bezit. Zo mag Rijssen-Holten in 2016 reeds 16 kiloton wegschrijven zodat er nog ca. 19 kiloton (48 – 13 – 16 = 19) resteert. De duurzaamheid van Rijssen-Holten wordt dus mede bepaald door de groene energie opgewekt door Twence.

Twence
Ook is de SGP van mening dat Twence als duurzaamheidsbevorderaar ingezet moet worden en niet meer alleen als afvalverwerker. Wij vinden het van groot belang dat Twence verder gaat met haar ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen omdat een deel van de verminderde uitstoot aan Rijssen-Holten toegerekend kan worden, vooral omdat we als een goed rentmeester voor onze schepping zorgen. Dat is een opdracht die we hebben gekregen: het is Gods eigendom en wij hebben de opdracht gekregen de aarde te bewerken maar ook te bewaren.

Als laatste vinden wij dat Stadt Münster ook aandeelhouder van Twence kan worden. Duurzaamheidsbevordering houdt niet op bij onze stads- of landsgrenzen. Daarom willen wij de eventuele toetreding ook niet blokkeren. Het kan de ontwikkelkracht van Twence vergroten als een grote stad als Münster met meer dan 300.000 inwoners toetreedt als aandeelhouder.

Samenvattend vinden wij als SGP-fractie dat de gemeente Rijssen-Holten haar aandelen in Twence moet behouden, dat Twence zich verder moet ontwikkelen tot duurzaamheidsbevorderaar en dat Stadt Münster kan toetreden als aandeelhouder.