24 september 2015

Tijdelijke opvang asielzoekers en vergunninghouders

 

Het college wil een positieve houding aannemen in het vluchtelingenvraagstuk door samen met het COA te kijken naar de mogelijkheden voor realisatie van een tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers en/of vergunninghouders. Lees hier de reactie van de SGP-fractie tijdens de raadsvergadering van 24 september 2015.

http://media.nu.nl/m/ph4xegka2san_wd640.jpg/geen-signalen-van-strijders-tussen-vluchtelingen-in-europa.jpg

"Voorzitter,

Dramatisch zijn de toestanden in het Midden-Oosten. De daardoor op gang gekomen vluchtelingenstroom blijft maar aanzwellen en overspoelt Europa. Niemand kan zonder medelijden de verhalen lezen en zonder emotie de beelden zien. Ook ons land wordt met een steeds groeiende stroom vluchtelingen geconfronteerd. De nood is hoog en het kabinet roept de gemeenten op hun steentje bij te dragen aan de oplossing van dit probleem. Ons college stelt voor om aan die roep gehoor te geven door zelf actief het COA te benaderen. Het college stelt in de raadsbrief dat er drie opties zijn in deze zaak: niets doen, zelf actief het COA benaderen of een verzoek van het COA afwachten. Het college kiest er voor een actieve, open houding aan te nemen richting het COA.

Wij als SGP-fractie begrijpen die keuze. Uit het oogpunt van barmhartigheid en solidariteit is die keuze te verdedigen. Ook de gemeente Rijssen-Holten heeft een verantwoordelijkheid in het tijdelijk opvangen van vluchtelingen. Gods Woord roept ons op om mensen in nood te helpen. Die oproep geldt in de eerste plaats voor ieder persoonlijk, maar geldt ook voor de kerken en de overheid. De SGP-fractie steunt het college dan ook in het aanbieden van tijdelijke vluchtelingopvangplaatsen aan het COA.

Toch wil de SGP-fractie ook enkele kritische kanttekeningen zetten bij het aanbieden van opvangplaatsen. In de eerste plaats wil de fractie het tijdelijke karakter van die opvang benadrukken. Gezien de acute noodsituatie kan de SGP-fractie zich in het voorstel vinden. Voor een eventuele structurele opvang willen we te zijner tijd een nieuwe discussie voeren. Het aanbieden van tijdelijke opvang betekent, volgens de SGP-fractie, niet dat er zonder verdere discussie ook permanente opvang gerealiseerd moet worden.

Als tweede wil de SGP-fractie dat het college aandacht heeft voor kritische en bezorgde reacties vanuit de samenleving. Het is te begrijpen dat mensen zich zorgen maken over deze ontwikkelingen. Wij als bestuurders en politici moeten zich hoeden voor een houding van morele superioriteit. Juist als klachten en angsten van de eigen bevolking niet serieus genomen worden, zal het verzet des te groter zijn. Het is daarom erg belangrijk de bevolking mee te nemen in de zoektocht naar oplossingen bijvoorbeeld in de keuze van eventuele locaties voor opvang. Probeer onder de bevolking vooral draagvlak te creëren voor tijdelijke opvang van vluchtelingen.

In de derde plaats moeten de emoties in dit debat, die er vanzelfsprekend zijn, niet de overhand krijgen boven redelijke overwegingen. Het gemeentebestuur heeft een verantwoordelijkheid richting hulpbehoevende medemensen, maar de eerste verantwoordelijkheid is het welzijn van de eigen burgers. Het kan, volgens de SGP-fractie, niet zo zijn dat de sociale veiligheid van onze gemeente al te zeer in het gedrang komt. Dat betekent dat de aantallen op te vangen vluchtelingen moeten passen binnen aard en schaal van onze gemeente.

Tenslotte vinden wij het jammer dat het COA op geen enkele wijze bij de plaatsing rekening houdt met de achtergrond van de vluchtelingen. Juist hier kan winst behaald worden. Ik doel hier namelijk op de specifieke groep christelijke vluchtelingen. Juist de opvang van deze groep zou prima bij onze gemeente kunnen passen. In onze gemeente is immers al een grote groep goed geïntegreerde christenen uit de herkomstregio van veel vluchtelingen. Dit zou de integratie van deze groep alleen maar bespoedigen. Elke vluchteling is voor ons gelijk toch zouden wij graag zien dat, zonder anderen te discrimineren, voor te trekken of te benadelen, vervolgde christenen tijdelijk in onze gemeente opgevangen zouden worden. Wij roepen het college op om hierover in overleg te gaan met het COA.

Voorzitter, de SGP-fractie steunt het collegevoorstel, maar zou graag zien dat het college en de overige raadsfracties ingaan op de door ons genoemde opmerkingen."