4 december 2013

Sprankelend jongerendebat

Door Jannet Kempe

Op 22 november jl. organiseerde de Rijssense SGP-jongerenvereniging ‘Da Costa’ haar jaarlijkse jongerendebat. Locatie was de raadszaal van het Rijssense gemeentehuis.

De debaters waren Arend Kastelein van het CDJA, Tom van Dijk van de Jonge Democraten (D66), Bas Donkers van de JOVD (VVD), Hugo Koetsveld van ROOD (SP), Koen Boswinkel van DWARS (GroenLinks), Jouke Elsinga van PerspectieF (CU), Marijn Ouwehand van de Jonge Socialisten (PvdA) en tenslotte Martin de Jong van de SGP-jongeren. Onder leiding van Gertjan Jansen en Matthijs van Ittersum gingen deze acht debaters met elkaar in discussie. Ze werden beoordeeld door een jury bestaande uit PvdA-fractievoorzitter Remi De la Haye, CDA-raadslid Roland Cornelissen en oud-voorzitter van de SGP-J Rijssen Gertjan ter Harmsel.

Als opwarmertje werd de debaters een aantal stellingen voorgelegd die ze kort dienden toe te lichten. Direct daarop volgden de minidebatten. De vier aangewezen debaters kregen zeven minuten om hun standpunt duidelijk te maken en om op de argumenten van hun  tegenstanders te reageren. De stellingen bestreken een wijd scala aan onderwerpen; van Greenpeace-activisten tot hulpbehoevende ouderen, en van participatiesamenleving tot kiesdrempel.

Na het welverdiende kopje koffie werd eerst de jury aan het woord gelaten voor een tussenoordeel. Zij riep op, hoewel de meeste debaters al redelijk hun woordje konden doen, tot een vuriger ‘hoofddebat’. Dit advies werd door de debaters ter harte genomen. Dit resulteerde dan ook in een levendig debat. Zeker de stelling dat het huidige regeringsbeleid jongeren belemmert in het kopen of huren van een woning liet veel stof opwaaien.

De jury bleek toch wel enige tijd nodig te hebben om een winnaar aan te wijzen. Het optreden van iedere debater werd door de jury gekarakteriseerd middels één woord, zoals enthousiast of authentiek. En hoewel de debaters zeer aan elkaar gewaagd waren, werd Arend Kastelein uiteindelijk tot beste debater uitgeroepen. Hij werd onder meer geroemd om zijn heldere antwoorden. Hiervoor mocht hij het boek ‘Conservatieve voortuitgang’ mee naar huis nemen.

Na de sluiting was er gelegenheid om, onder het genot van een hapje en drankje, over dit sprankelende debat na te praten. Voor een impressie en foto’s van de avond: zie www.sgpjrijssen.nl.