30 december 2016

SGP wil dat Rijssen-Holten uit SOWECO stapt bij omvorming

 

Aan het einde van het jaar 2016 stonden er weinig politiek gevoelige onderwerpen op de agenda van de commissie MDV. Dat zal aan het begin van 2017 waarschijnlijk anders zijn. Dan staat namelijk een onderwerp op de politieke agenda waarover wat de SGP-fractie in Rijssen-Holten betreft snel duidelijkheid moet komen zegt SGP-raadslid Jan Noeverman: de omvorming van SOWECO tot een maatschappelijke onderneming.

Tijdens een informatiebijeenkomst bij Reginox werden onlangs de plannen voor de omvorming van SOWECO tot een maatschappelijke onderneming gepresenteerd. Al eerder heeft de SGP aangegeven dat zij positief staat ten opzichte van deze omvorming. Maar er lijkt een groot verschil van inzicht te zijn over wie er verantwoordelijk is voor het slagen van deze omvorming. Het lijkt erop dat de zes deelnemende gemeenten aan de gemeenschappelijke regeling van SOWECO zich verantwoordelijk voelen voor het slagen van SOWECO als maatschappelijke onderneming.

De SGP in Rijssen-Holten ziet dat écht heel anders. De SGP heeft het afgelopen jaar meer dan één keer aangegeven dat de gemeenschappelijke regeling zo snel mogelijk afgebouwd moet worden. De SGP is van mening dat met de afbouw van de gemeenschappelijke regeling er ook binnen afzienbare tijd een einde komt aan de samenwerking in Soweco. Herhaaldelijk heeft de SGP fractie dan ook aangegeven dat de eventuele vorming van een maatschappelijke onderneming volledig gescheiden zou moeten zijn van de gemeenschappelijke regeling.

Daarmee bedoelt de Rijssense fractie dat de maatschappelijke onderneming een volledig private, zelfstandige onderneming moet zijn. Met een eigen rechtspersoonlijkheid dus. De verantwoordelijkheid voor en het risico van de omvorming van SOWECO tot maatschappelijke onderneming zou dus zeker niet bij de gemeente Rijssen-Holten moeten liggen, maar bij een private partij. Dat zal de insteek zijn als dit onderwerp in 2017 opnieuw op de agenda staat. Dan is dat maar vast duidelijk.