20 mei 2014

Schriftelijke vragen over Exploratorium

 

Rijssen, 20 mei 2014

Schriftelijke vragen SGP over samenwerking en haalbaarheid Exploratorium Ontdekking Aarde.

Onlangs is bekend geworden dat de initiatiefnemers van het project Exploratorium Ontdekking Aarde(EOA) hebben gekozen voor een locatie in onze gemeente.

Op 12 mei hebben we als gemeenteraad nadere informatie ontvangen over de voortgang van dit project. Met behulp van de Regio Twente en de provincie Overijssel zijn er voor 200.000 euro aan gemeenschapsgeld wat schetsen en een ideologisch plan op papier gezet.

De keuze voor onze gemeente is, naast de gunstige ligging ten opzichte van de A1, ook op onze gemeente gevallen omdat de samenwerking met onze gemeente zo geweldig is.

Als SGP fractie hebben wij naast bedenkingen van principiële aard, ook onze bezwaren met betrekking tot de locatiekeuze en zeer grote vraagtekens bij de haalbaarheid van dit project. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar de ervaringen met dit soort initiatieven leren ons wel dat het meestal na de (zwaar) gesubsidieerde onderzoeken bij plannen blijven.

Wij hebben daarom de volgende vragen:

  1. Hoe ziet de samenwerking met EOA eruit?
  2. Onder welke programmabegroting valt deze samenwerking?
  3. Is er een gemeentelijk budget voor dit project? Zo ja wat is de hoogte daarvan?
  4. Hoeveel is en wordt er al in dit project geïnvesteerd (uren en middelen)?
  5. Is het college van plan om zelf nog meer gemeenschapsgeld of subsidie (naast de 200.000 euro van de Regio Twente en de prov. Overijssel) te verlenen aan dit project?
  6. Welk raads- of collegebesluit ligt ten grondslag aan deze samenwerking?
  7. Is het college ervan op de hoogte dat een ondernemer tot overeenstemming is gekomen om 50 hectare van het voormalig vliegveld Twente over te nemen en hier een evenementenpark op het gebied van innovatie en technologie onder de naam Strip Engineering Playgroud te vestigen? Bent u ook van mening dat de realisatie van dit park de kansen op het doorgaan en exploitabel houden van EOA nog kleiner maken?

Met vriendelijke groet,

André Scheppink

Fractievoorzitter SGP Rijssen-Holten