29 januari 2016

Nieuw reglement van orde

In de raadsvergadering van donderdag 28 januari 2016 is een nieuw reglement van orde van de gemeenteraad vastgesteld. Het agendapunt stond als een zogenaamd ‘hamerstuk’ op de agenda. Dat betekent dat er in de raad geen verdere beraadslagingen nodig zijn en er direct tot stemming overgegaan wordt. In de commissievergadering ABZM van donderdag 21 januari stelde de behandeling van het regelement van orde ook al niet veel voor. Daardoor zou men de conclusie kunnen trekken dat zo’n reglement er niet toe doet. Niets is echter minder waar.

                Een deugdelijk reglement van orde is van groot belang voor het soepel laten verlopen van raads- en commissievergaderingen. Nog belangrijker is echter dat zo’n reglement ook in de praktijk wordt gebracht. Daarom heeft de SGP-fractie voorgesteld dat er een cursus vergadertechniek komt voor raads- en commissieleden. De voorzitters hebben namelijk al een voorzitterstraining gehad en proberen het geleerde in de praktijk te brengen. Voor een goede vergadering is niet alleen een goede voorzitter nodig. Het is ook belangrijk dat de deelnemers aan het politieke debat de regels van de vergaderorde goed kennen. De SGP-fractie is ervan overtuigd dat een goede vergaderorde een bijdrage levert aan effectieve en kwalitatief goede besluiten.

                De scheidende griffier heeft de gemeenteraad een grote dienst bewezen door een notitie over vergaderorde te schrijven. Bovendien heeft hij ook een professionalseringstraject ingezet met betrekking tot het voorzitterschap van de commissies en de Raad. We zeggen de griffier daarvoor hartelijk dank en hopen dat een training van raads- en commissieleden de kroon op zijn werk mag zijn.

                Naast de aandacht voor de vergaderorde is er nog een punt in het nieuwe reglement van orde waar de SGP-fractie blij mee is. Het betreft de handhaving van het ambtsgebed waarin de lokale overheid God vraagt om een zegen over haar besluiten. We zijn ervan overtuigd dat een goed reglement van orde onmisbaar is, maar dat aan Zijn zegen alles gelegen is.