20 juni 2015

Kaders stellen

 

Door Jan Noeverman

Recent stond de visienota jeugd- en jongerenwerk 2015-2018 op de agenda van de raad.  Deze nota was eerder besproken tijdens de commissie Maatschappelijke Dienstverlening (MDV). In die commissievergadering spraken verschillende jongerenorganisaties in. Sommige jongerenorganisaties (ViaVie Welzijn en Pand 11) gaven aan zich te kunnen vinden in de nota, andere jongerenorganisaties waren kritisch (Hervormd Gereformeerde Stichting Jongerenwerk en De Fakkeldrager).

Als SGP-fractie waren wij in de commissie MDV (18 mei 2015) ook kritisch over de visienota. De nota maakte namelijk een onderscheid tussen recreatief en specifiek jongerenwerk. Recreatief jongerenwerk werd dan volgens de nota vooral gekenmerkt door nadruk op ontmoeting en recreatie en de inzet van vrijwilligers. Specifiek jongerenwerk is volgens de nota gericht op preventie en vroegsignalering en wordt uitgevoerd door op HBO-niveau geschoolde beroepskrachten. Als SGP-fractie vinden wij dat het jeugd- en jongerenwerk kenmerken van beide zou moeten hebben. Het jongerenwerk heeft in zijn algemeenheid namelijk verschillende functies: ontmoeting en ontspanning, maar ook vroegsignalering en preventie. Bij organisaties die zich bezig houden met jongerenwerk moet dus wat ons betreft zowel de recreatieve kant als de kant van vroegsignalering en preventie aan de orde zijn. Dat de nadruk daarbij de komende jaren meer op preventie en vroegsignalering wordt gelegd onderstrepen wij. Dat past bij de uitgangspunten van de nieuwe Jeugdwet. De nota stelde echter dat specifiek jongerenwerk vanuit een nieuw op te richten organisatie zou moeten gebeuren. Voor de SGP-fractie was dat een stap te ver. De verschillende jongerenorganisaties die actief zijn in Rijssen-Holten zijn weten nu, met hun eigenheid, jongeren te bereiken, kunnen vertrouwen opbouwen met jongeren en gebruiken het pand als vindplaats, om beide functies, ontmoeting en ontspanning en vroegsignalering en preventie bij elkaar te houden. De bestaande situatie voldoet dus, hoewel er meer nadruk mag zijn op samenwerking tussen de verschillende organisaties en er meer nadruk op gelegd mag worden dat alle jongerenorganisaties ook daadwerkelijk de verschillende functies van het jongerenwerk in zich verenigen.

In de raadsvergadering (4 juni 2015) die volgde op de commissievergadering diende het CDA namens de gehele coalitie een motie in waarin verschillende kaders voor het jongerenwerk werden beschreven en het college werd gevraagd een nieuwe visienota op basis van die kaders te schrijven. De kaders in de motie komen volledig tegemoet aan de bezwaren van de SGP-fractie tegen de voorliggende nota en dus hebben wij voor de motie gestemd. Daarmee zijn de kaders voor het jeugd- en jongerenwerk duidelijk. Nu is het wachten op het verschijnen van de nieuwe visienota.