12 februari 2015

Jubileum Rijssens Museum

 

 

Van de een neem je afscheid, een ander wens je succes toe. Dat stond centraal in de afgelopen week. Collega-wethouder Ben Wolterink nam woensdag afscheid. Na zes en een half jaar wethouder te zijn geweest, en nog een aantal jaren raadslid, heeft hij nu afscheid van de politiek genomen. Hij kan terugkijken op een mooie periode, waarin ook veel is gerealiseerd. In een overvol stadhuis hebben veel Rijssenaren hem de hand gedrukt. Bert Tijhof neemt zijn plaats in. De afgelopen weken was hij al vaak te zien in de bestuursvleugel om ingewerkt te worden. Wij hebben hem van harte welkom geheten.

In dezelfde week nam de directeur van Reggesteyn Rijssen afscheid. Henk Kastenberg, een bekend gezicht in de Rijssense politiek, mag genieten van zijn pensioen. Opnieuw waren veel Rijssenaren op de been; de kantine van Reggesteyn stond helemaal vol. Maar als je denkt dat Henk Kastenberg uit het publieke domein gestapt is, dan vergis je je. Want nog geen dag later kwam ik hem alweer tegen. Het blijkt dat hij sinds kort bestuurslid is van de stichting Rijssense Musea. Als onderwijsspecialist heeft hij daar een bijzondere opdracht gekregen, namelijk om jongeren en de Rijssense musea aan elkaar te linken. En wie kan dat beter doen dan Henk?!

Het Rijssens Museum vierde in dezelfde week haar jubileum dat zij 25 jaar in de Havezate De Oosterhof gesitueerd zijn. Het was een wat besloten feestje; ongeveer 50 mensen waren uitgenodigd voor een symposium over de toekomst van de Overijsselse musea. Dit minisymposium was een goede ingeving van de strategische denker en bestuursvoorzitter Jan Bakker. Hij noemde het zelf een forumdialoog. Voorafgaand mocht ik een speech houden over de Havezate De Oosterhof. Ter voorbereiding hierop heb ik mij wat verdiept in de historie van deze havezate, maar dat was geen makkelijke klus. Ik kon geen boek vinden waarin dit helder verwoord stond. Wel een paar bladzijden in diverse boeken en wat publicaties, maar ik miste een mooi boekwerk over Havezate De Oosterhof. Omdat ik het vermoeden had dat er nog wel eens prominente gasten aanwezig zouden kunnen zijn met schrijverstalent heb ik het publiek uitgedaagd om de handschoen op te pakken om te komen tot een mooi boekwerk over de parel van Rijssen. Volgens mij heb ik wel enkelen geprikkeld, wie weet…

Aan de forumtafel schoven aan: bestuursvoorzitter Jan Bakker, cultuurgedeputeerde mevrouw Maij, directeur Rijksmuseum Twenthe Arnoud Odding en ondergetekende. Aan de hand van een aantal stellingen zijn we uiteindelijk gekomen tot de volgende uitdaging:  ondergetekende pakt de handschoen op om de diverse musea in Twente bij elkaar te brengen om te komen tot een vorm van samenwerking om de diverse musea op een hoger niveau te krijgen, door van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen. Hiermee streven we dan enerzijds naar een hoger bezoekersaantal en anderzijds zetten we de cultuurhistorie in Twente op een hoger niveau. En volgens gedeputeerde mevrouw Maij ligt er in Zwolle geld op de plank.

Een uitdaging die ik graag aanga.

Ben Beens