4 maart 2016

De Beukenlaan

Donderdag 10 maart staat het Beukenlaantje in Holten opnieuw op de agenda. Conform de wens van de SGP wordt alleen nog maar bestemmingsverkeer toegestaan. Maar hoe om te gaan met de beuken?

Een korte terugblik. Tijdens de vergadering van de commissie Grondgebied in juni 2015 heeft de SGP ervoor gepleit om niet in te stemmen met het verkeersvrij maken van het Beukenlaantje in Holten. Wij hebben destijds voorgesteld om het Beukenlaantje alleen open te laten voor bestemmingsverkeer, het fietspad langs de Beukenlaan te verbreden en waar nodig de grond onder de kruinen van de beuken aan te kopen. Daarnaast zou gekeken worden of de Beukenlaan nu reeds verjongd kan worden door parallel aan de huidige bomenrijen een nieuwe rij jonge beuken aan te planten.

Komende donderdag (10 maart 2016) staat de Beukenlaan opnieuw op de agenda. De gemeente heeft opnieuw dit dossier bekeken. Het voorstel is nu, om deze laan alleen open te stellen voor het bestemmingsverkeer, het fietspad te verbreden en daarnaast een loopstrook aan te leggen, en de grond onder de kruinen aan te kopen. Echter, er is ook een tweede advies gevraagd over hoe om te gaan met de beukenlaan. De aanplant van jonge beuken naast de oude beuken blijkt geen optie te zijn. Door het adviesbureau zijn echter wel een vijftal scenario’s opgesteld. Het college stelt voor om dat scenario uit te voeren, dat voorziet in aanplant van nieuwe bomen wanneer deze uitvallen. Daarnaast zullen de bomen worden bemest en worden beschermd tegen zonnebrand en andere kwalijke invloeden. Bovendien voorziet dit plan in de aanleg van een zandpad als toegangsroute voor landbouwverkeer tot de agrarische percelen. Dit hele plan brengt meerkosten met zich mee, namelijk € 50.000.

De SGP beraadt zich momenteel over dit voorstel. Is het daadwerkelijk de beste optie, of zijn er betere alternatieven? Tijdens de commissievergadering komende donderdag zullen wij onze visie kenbaar maken. Nieuwsgierig? De vergaderingen zijn openbaar, dus ook u bent van harte welkom!