11 april 2016

Burger- c.q. overheidsparticipatie in onze gemeente?

Wat houdt burgerparticipatie in? Het kenmerk van een dergelijke participatie is dat burgers betrokken worden bij het maken van beleid. Daarnaast kennen we ook overheidsparticipatie en dat gaat nog een stuk verder. Bij het laatste wordt er van uitgegaan dat de overheid weet wat er in de samenleving leeft en dat zij hierin een faciliterende rol speelt.

De vraag is nu hoever onze gemeente hierin wil gaan.

Als gevolg van een veranderende samenleving regelt de overheid niet meer alles zoals we in het verleden gewend waren. Naast de veranderende samenleving speelt uiteraard het financiële motief ook een belangrijke rol.

Binnen onze gemeente kennen we al een aantal projecten waarbij burgers zich inzetten voor het publieke belang, denk hierbij bijvoorbeeld aan de burgerwacht in de Veeneslagen en het hondenveldje in plan Zuid.

Om hier meer ‘handen en voeten’ aan te geven is door het college bureau Duidt ingeschakeld om een plan op te stellen en het een en ander uit te werken.

Een belangrijk onderdeel van dit plan is het wijkgericht werken. Oren en ogen in de wijk om te weten wat er in de wijk speelt. Het college heeft daarop aangegeven te willen gaan werken met wijkwethouders. Naast de wijkwethouder wil het college ook een aantal wijkmakelaars inzetten. De wijkmakelaar wordt door het college gezien als een noodzakelijke functie om wijkgericht werken vorm te geven en wijkinitiatieven van inwoners bij elkaar te brengen en te faciliteren.

Dit plan is afgelopen maandag (4 april) in de commissie ABZM aan de orde geweest, hierbij werd er ook inzicht gegeven in de kosten van dit plan. Eenmalig zou dit ruim € 100.000 gaan kosten en structureel ook ruim € 100.000, uitgaande van een periode van 3 jaar. Daarna een evaluatie hoe verder te gaan met de wijkwethouders en de wijkmakelaars.

Een aantal fracties waaronder die van de SGP liepen nog niet echt warm voor dit plan en hadden ook moeite met de hoogte van de kosten die er mee gemoeid zijn. Geopperd werd, door meerdere fracties, het voorgestelde plan in eerste instantie kleinschaliger en hierdoor ook met lagere kosten op te pakken.

Het college neemt dit in beraad en zal op een later tijdstip hierop terugkomen.