29 april 2014

Beleidsakkoord Samen-Werken voorelkaar

 

SGP Rijssen-Holten tevreden met beleidsakkoord Samen-Werken #voorelkaar

Door André Scheppink

In de raadsvergadering van 24 april is na vaststelling van het beleidsakkoord namens de SGP Ben Beens als wethouder benoemd. Het was tevens de eerste raadsvergadering voor André Scheppink als fractievoorzitter.

Een dag na de verkiezingen hebben, op initiatief van de SGP, alle partijen de uitslag en de wensen om te komen tot een coalitie besproken. De wens werd uitgesproken om te komen tot een brede coalitie met een breed draagvlak. Daarbij werd het initiatief gelaten aan de drie grootste partijen. De PvdA  gaf te kennen, gezien het grote verlies bij de verkiezingen, niet op voorhand te opteren voor een collegepost. Na een eerste overleg tussen SGP, CDA en CU bleek dat er geen breekpunten waren en dat er voldoende draagvlak was om te komen tot een coalitie. Besloten is om Gemeentebelang als vierde grootste partij uit te nodigen als partner voor een brede coalitie. Daarna is er inhoudelijk op zeer voortvarende manier samengewerkt aan het voorliggende beleidsakkoord Samen-Werken #voorelkaar.

Dit beleidsakkoord is tot stand gekomen met de strategische visie 2010-2030 als leidraad.

Er is gekozen voor een beleidsakkoord op hoofdlijnen. Dit hoofdlijnenakkoord moet door de college en de raad verder worden uitgewerkt, onder andere in de actualisatie van de strategische visie die in 2015 gepland is en in de kadernota 2016-2019. Hierin moeten gezien het slechte financiële perspectief en ons streven om geen lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven toe te passen, ook de waarschijnlijke bezuinigingen een plek krijgen. De coalitiepartijen vinden dit verstandig vanwege de onzekerheid over de economie en het rijksbeleid, onder andere over de decentralisaties (jeugdzorg, AWBZ naar WMO en Participatiewet).

De overige fracties hebben de mogelijkheid gehad om te reageren op dit akkoord. Van Lokaal Liberaal en D66 hebben we een reactie ontvangen. Een aantal goede voorstellen/ verduidelijkingen (o.a. op het gebied van wonen en Naoberschap) hebben we verwerkt in het beleidsakkoord Samen-Werken #voorelkaar. Lokaal Liberaal heeft na deze aanpassingen dit raadsvoorstel en akkoord gesteund.

Een aantal belangrijke speerpunten van de SGP zijn duidelijk in het akkoord terug te vinden.

  • De economische kracht van Rijssen-Holten uit zich in het uitstekende winkelbestand. Goede bereikbaarheid en parkeerfaciliteiten, maar ook koopzaterdagavonden, maken het aantrekkelijk om te winkelen in onze gemeente. De kracht hiervan is bewezen. Koopzondagen zijn dan ook niet aan de orde.
  • Verbreding van werkgelegenheid is noodzakelijk voor een gezonde, minder kwetsbare economie. Rijssen-Holten moet aantrekkelijk zijn als vestigingsgemeente, niet alleen voor bouwgerelateerde bedrijven. We zijn als Rijssen-Holten de vierde gemeente en de vierde economie van Twente, en de meest MKB-vriendelijke gemeente van Regio Oost. Dat schept verplichtingen.
  • Bezuinigingen worden in principe binnen de programma’s opgevangen, behalve voor de thema’s zorg en jeugdzorg.
  • Keuzevrijheid in de zorg is belangrijk, waarbij identiteitsgebonden zorg in beeld moet blijven. Maatwerk en plaatselijke gewoonten zijn kernwoorden.
  • Bevorderen van de samenwerking tussen gemeente, inwoners en andere instanties zoals kerken, scholen en (buurt)verenigingen om de leefbaarheid van wijken te verbeteren en de betrokkenheid van inwoners bij de leefomgeving van hun wijk te vergroten (noaberschap, verantwoordelijkheid voor de wijk).
  • Verbreding van het onderwijsaanbod, vooral op MBO-niveau, is van groot belang. Initiatieven om, in samenwerking met het bedrijfsleven (model Remo), te komen tot opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld logistiek en transport of zorg, benaderen en faciliteren we positief.
  • De reserves van de gemeente moeten op peil blijven, zoals afgesproken is. Uitgangspunt voor de komende periode is om geen lastenverzwaringen voor onze inwoners en bedrijven door te voeren, maar alleen een inflatiecorrectie toe te passen.

Het hele beleidsakkoord Samen-Werken  #voorelkaar kunt u hier lezen: http://www.rijssen-holten.nl/actueel/nieuws/beleidsakkoord-2014-2018-vastgesteld. We wensen het college wijsheid en een goede collegiale samenwerking onderling en met de raad toe.