7 november 2014

Algemene beschouwingen SGP Rijssen-Holten

Voorzitter,

De tijd vliegt. Nog geen jaar geleden zaten hier een andere raad en een ander college. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat er verkiezingen waren, maar we zijn al weer heel wat maanden verder en bespreken nu al weer de begroting voor het jaar 2015. De Bijbel houdt ons echter voor dat niet de tijd, maar wij daarheen vliegen, op reis naar onze eeuwige bestemming. Mozes bad in Psalm 90 dat wij onze jaren zouden leren tellen, opdat we een wijs hart mogen krijgen. Dit sluit nauw aan bij dat wat er in het ambtsgebed staat; namelijk dat we als gemeenteraad God bidden om wijsheid bij onze beraadslagingen, opdat die mogen strekken tot Gods eer en tot welzijn van de inwoners van Rijssen-Holten.

Voorzitter,

De Heere Jezus sprak eens dat er niemand is die, als hij een toren wil bouwen, niet eerst de kosten calculeert. In het Evangelie van Lucas staat het zo: ‘Want wie van u, willende een toren bouwen, zit niet eerst neder, en overrekent de kosten, of hij ook heeft, hetgeen tot volmaking nodig is? Opdat niet misschien, als hij het fundament gelegd heeft, en niet kan voleindigen, allen, die het zien, hem beginnen te bespotten, zeggende: Deze mens heeft begonnen te bouwen, en heeft niet kunnen voleindigen.’

Deze woorden getuigen van een grote realiteitszin. Vanzelfsprekend is het onverstandig om grote uitgaven te doen als men er niet zeker van is dat het project ook voltooid kan worden. Financiële realiteitszin is nodig om het mislukken van projecten te voorkomen. De tering zal naar de nering gezet moeten worden en ook het aanleggen van buffers is verstandig. In de protestants-christelijke politieke traditie spreken we dan over rentmeesterschap. Dit rentmeesterschap is echter breder dan verantwoord omgaan met geld en goed. Het rentmeesterschap betreft eveneens een verstandige omgang met de natuur en met sociaal kapitaal. Ook op zedelijk terrein is rentmeesterschap nodig en verstandig. Met betrekking tot het immateriële moeten de kosten evenzeer overrekend worden. En wat blijken de kosten hoog te zijn als Gods goede geboden overtreden worden. Het verlaten van christelijke waarden en normen heeft namelijk geleid tot een samenleving die verruwt en uiteen dreigt te vallen. De samenleving is dus gebaat bij christelijke waarden en normen. Het toepassen van de tweede tafel van de tien geboden, waarin centraal staat onze naaste lief te hebben als onszelf, zou een zegen zijn voor de samenhang in onze samenleving.

Voorzitter,

Voor ons ligt ter besluitvorming een sluitende begroting voor 2015 en een sluitend meerjarenperspectief. Een compliment waard. Een goede vertaling van het beleidsakkoord en de Strategische Visie. Echter op een aantal onderwerpen willen we wat meer vaart maken, zoals Economie en Werk.

In het programma Inwoners, organisatie en bestuur is er structureel een bedrag van 100.000 euro begroot voor een onderzoek naar burgerparticipatie. Volgens ons kan dit met minder middelen. Het moet niet zozeer gaan om meer participatie, maar om heldere, duidelijke en tijdige communicatie met de burger. Een amendement om de structurele kosten van dit onderzoeksgeld te verminderen zullen we dan ook steunen. Veiligheid en je veilig voelen is belangrijk voor het woon en leefklimaat van onze burgers en bedrijven. Een politiebureau in onze gemeente hoort daar volgens ons bij. Graag vernemen wij  of er ontwikkelingen op dit moment zijn.

 Jongeren en Onderwijs vormt een belangrijk thema voor de SGP-fractie en is op onderdelen niet los te koppelen van het programma Economie en werk. De afgelopen jaren zijn er in onze gemeente, in samenwerking met het bedrijfsleven, diverse opleidingen gestart zoals Remo en Bouwgilde. Ook de ontwikkelingen rondom een opleiding transport volgen we aandachtig en willen we graag ondersteunen. Een allang gekoesterde wens is een opleiding op het gebied van zorg. Wij denken dat een combinatie van werkgever en onderwijsinstelling de meeste kans van slagen heeft. We hopen dat dit deze collegeperiode nog gerealiseerd wordt.

De laatste jaren zijn er diverse bezuinigingen gerealiseerd op het leerlingenvervoer. Wij willen weten wat het effect is van het passend onderwijs op het leerlingenaantal ten aanzien van het leerlingenvervoer. Wij denken dat de resterende groep, die nog gebruik moet maken van dit vervoer, nog kwetsbaarder is.

Goede onderwijshuisvesting is belangrijk voor het welzijn van scholieren en personeel. De afgelopen jaren is hierin dan ook volop geïnvesteerd. Helaas zijn de middelen op dit moment te beperkt om de scholen die aan vervanging of renovatie toe zijn direct aan te pakken. Wij steunen een motie waarin het college opgeroepen wordt om tijdens de kadernota met een plan van aanpak te komen.

De zorg voor mensen die niet mee kunnen komen, staat hoog in het vaandel bij onze gemeente. Samen Zorgen! Dat merken we vooral aan de voortvarende aanpak bij de decentralisaties die op ons afkomen. Als SGP-fractie hebben we er vertrouwen in dat ondanks de korte tijd van implementatie de organisatie klaar is om in 2015 voortvarend van start te gaan. Wel willen we aandacht blijven vragen voor de toenemende druk op mantelzorgers en vrijwilligers.

Het komende jaar staat op het gebied van sport in het teken van de nieuwe sportvisie. Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Het is ook ieders eigen verantwoordelijkheid. We zijn blij met de toezegging van de wethouder dat in de visie rekening wordt gehouden met de niet-vereniging gebonden sporter. Sporten bij verenigingen is in vergelijking tot andere sporten erg goedkoop. Wat is het maatschappelijk rendement van sportverenigingen? Zou meer bewustwording van de kosten geen onderdeel van de sportvisie moeten zijn? Sporten is nu eenmaal niet gratis. Zou ook hier geen sprake moeten zijn van een kanteling? Wij kijken uit naar deze discussie in dit begrotingsjaar.

Vanuit het oogpunt van rentmeesterschap wil de SGP-fractie dat de gemeentelijke overheid duurzaamheid nastreeft door een actieve bijdrage te leveren aan energiebesparingen en het toepassen van rendabele duurzame energiebronnen. Het college stelt voor om in 2015 een omvangrijk onderzoek te doen naar het energieneutraal maken van het gemeentelijk vastgoed. De vraag is echter of de tijd al rijp is voor een dergelijk diepgaand onderzoek. Zo wordt momenteel nog aan een nieuwe duurzaamheidsnota gewerkt. Bovendien is het in kaart brengen van het energieverbruik ook cruciaal, te meer daar dan op basis van harde cijfers maatregelen kunnen worden doorgevoerd om het gemeentelijke vastgoed te willen verduurzamen. Daarnaast werkt monitoring mee aan het creëren van de zo noodzakelijke bewustwording Als SGP-fractie denken wij daarom dat het beter is het gereserveerde bedrag van € 25.000 in te zetten voor een quickscan en monitoring van het energieverbruik en concrete maatregelen door te voeren voor verduurzaming.

Rijssen-Holten moet aantrekkelijk zijn als vestigingsgemeente, en niet alleen voor bouw-gerelateerde bedrijven. We zijn als Rijssen-Holten de vierde gemeente en de vierde economie van Twente, en de meest MKB-vriendelijke gemeente van Regio Oost. Dat schept verplichtingen. We hebben de ambitie om door de provincie erkend te worden als kern met een bovenlokale functie. Deze status geeft meer mogelijkheden om bedrijven van buiten aan te trekken, waardoor de verbreding van werkgelegenheid een impuls kan krijgen. Om een sub-regionale kern te kunnen worden moet er veel gebeuren. Daarvoor zijn goede en stevige plannen en dito uitvoering nodig. Werkgelegenheid heeft topprioriteit. Daadkracht en tempo maken is essentieel. Juist nu het economisch tij wat lijkt te keren, is het in positieve zin tonen van initiatief extra belangrijk. Rijssen-Holten moet koploper willen zijn in plaats van volger. Daarom is er voor de komende kaderstelling een eigen strategische economische visie nodig, inclusief een analyse van het vestigingsklimaat en een adequaat promotie- en acquisitiebeleid. Deze noodzakelijke visie laat al te lang op zich wachten. Wat de SGP-fractie betreft kan de presentatie van deze visie gelijk oplopen met de herijking van de huidige strategische visie. De centra van Rijssen-Holten hebben  eveneens onze aandacht nodig. Ook wij hebben helaas te maken met leegstand. We moeten er alles aan doen om die leegstand terug te dringen en te beperken. Daarom vragen we het college om de mogelijkheden die er zijn om leegstaande panden te herontwikkelen en/of te herbestemmen actief onder de aandacht te brengen van burgers en bedrijven.

Voorzitter, aan het eind gekomen van deze bijdrage wil ik, namens de SGP-fractie, alle ambtenaren, brandweer, politie en het college dankzeggen voor de begroting die voorligt en voor al het werk dat het achterliggende jaar is verzet. Ik wil eveneens de raad danken voor de goede samenwerking die er mag zijn. Wij bidden u en onszelf wijsheid toe om alle kosten materieel en immaterieel op de juiste wijze te overrekenen. Ik dank u voor uw aandacht.