24 juni 2016

Algemene beschouwingen kadernota 2016

André Scheppink

Voorzitter,

In deze algemene beschouwingen zal het gaan over de jaren die voorliggen. Jaren waarvan wij nog niet weten wat die ons zullen brengen. 2017 is een belangwekkend jaar voor het protestantse volksdeel, omdat vijfhonderd jaar geleden de Reformatie plaatsvond. Voordat we vooruitblikken, kijken we  vandaag dus eerst even terug. Kennis van de geschiedenis is onontbeerlijk om de actualiteit te kunnen begrijpen en om actuele maatschappelijke vraagstukken tot de juiste proporties terug te kunnen brengen.

Voorzitter,

We kennen een scheiding van kerk en staat maar niet een scheiding tussen geloof en politiek.

In het maatschappelijke en politieke debat heerst tegenwoordig een vrij algemene seculiere intolerantie ten opzichte van christelijke opvattingen en christelijke symbolen. Met een beroep op het gelijkheidsbeginsel en de scheiding van kerk en staat worden de meest ahistorische zaken beweerd. Zo zouden allerlei christelijke symbolen in strijd zijn met de scheiding van kerk en staat omdat de kerk zich niet met de overheid mag bemoeien. De staat moet volgens velen neutraal zijn.

Deze redenering is echter volstrekt in strijd met de historische achtergrond van de scheiding van kerk en staat. Die scheiding is er juist om te voorkomen dat de staat zich niet op het terrein van de kerk begeeft en hangt  ten nauwste samen met de waarborging van de vrijheid van godsdienst. Juist in de tijd van de Reformatie bleek hoe de overheid haar macht misbruikte om protestanten te vervolgen. Het waren de reformatoren Luther en Calvijn die er op wezen dat de kerk en de staat ieder een eigen invloedsfeer hadden. Beiden vonden het niet wenselijk dat de kerk of de staat zich al te nadrukkelijk op andermans terrein begaven.

Bovendien ontaardt een beroep op de scheiding van kerk en staat al snel in een soort seculiere gedachtenpolitie die het verbiedt om christelijke waarden en normen te hanteren in het politieke en maatschappelijke debat. Daarbij wordt dan de denkfout gemaakt dat het scheiden van de instituten kerk en staat tevens een scheiding betekent van politieke en godsdienstige overtuigingen. Deze denkfout berust op de aanname dat godsdienstloosheid tegelijkertijd neutraliteit impliceert. Seculiere opvattingen zijn dan neutraal en religieus gefundeerde opvattingen worden vervolgens gediskwalificeerd als gekleurd en partijdig. Het lijkt de SGP-fractie volstrekt duidelijk dat wet- en regelgeving altijd gebaseerd zijn op opvattingen over wat goed en fout is. Moraal hangt altijd samen met normen en waarden en die kunnen uit de aard van de zaak niet neutraal zijn. Zelfs seculiere waarden en normen zijn niet neutraal.

Voorzitter, juist door de Reformatie is er in Europa steeds meer aandacht gekomen voor het individu, mensenrechten, rechten van minderheden en de democratisering van het openbare bestuur. Dat deze zaken tegenwoordig aan de Verlichting en niet aan de Reformatie worden toegeschreven, laat wel zien dat er weinig historisch besef is. Laat 2017 daarom vooral een jaar zijn waarin de rijke erfenis van de Reformatie centraal mag staan. Om dat proces te faciliteren willen wij als SGP-fractie graag alle fracties en het College een exemplaar van het boek Voor religie en vrijheid van Bart Jan Spruyt aanbieden.

Voorzitter,

De voorliggende kadernota 2017-2020 is in financieel opzicht een visitekaartje en een voorbeeld voor veel gemeenten.  Zelfs zodanig dat we als SGP-fractie de jaarlijkse inflatiecorrectie op de ozb niet volledig willen doorbelasten.

Zo halverwege de raadsperiode moeten we constateren dat  het college op stoom is gekomen op diverse onderwerpen. En met succes. De decentralisaties, een pilot leerlingenvervoer, investeringen in het onderwijs, een vervolg op het succesvolle Deltaplan (namelijk Rijssen-Holten werkt), er worden weer woningen gebouwd, de centrumring in Rijssen is in uitvoering, en het centrum in Holten krijgt vorm.

Graag hoor ik van de collegeleden wat hun belangrijkste succes van de afgelopen twee jaar was. Maar ook wat volgens hen de komende kaderperiode de grootste uitdaging is in hun portefeuille. Als SGP-fractie hebben we daar alvast over nagedacht. Graag geven we onze prioritering mee aan u als raad en college.

Samenwerking

Lokaal doen, wat lokaal kan. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Ook in deze nota gaan we geld reserveren voor samenwerking. Hebben we niet onlangs moeten vaststellen dat in de vorige periode het financieel weinig heeft opgeleverd? Moet de focus niet meer richting provincie in plaats van regionaal?

Het participeren in Gemeenschappelijke regelingen heeft ons als gemeente weinig successen gebracht. Gaat onze deelname aan de nieuwste Gemeenschappelijke Regeling Twentebedrijf  daar verandering in brengen?  Voorlopig kost het vooral gemeenschapsgeld.

We zien dat het college veel inzet op een goede relatie met de provincie. Dat moet volgens ons nog beter. Dat de reeds gestarte opleiding Transport en Logistiek nog steeds moet wachten op de provinciale bijdrage, zegt dat alleen maar van wat over de provinciale bureaucratie? Graag een reactie.

Samenwerking moet Rijssen-Holten wat brengen. En daar bedoel ik niet de problemen van andere naburige gemeenten mee. Als SGP-fractie voelen wij daar geen verantwoordelijkheid voor. Graag een reactie van u als raad en college.

Onderwijs

We investeren veel in het lokale onderwijs. Niet alleen in nieuwbouw, maar ook in nieuwe opleidingen. Dat moet ook de komende periode onze aandacht blijven houden. Wel maken we ons enige zorgen over de bouwkundige staat van schoolgebouwen die nu rond de 40 jaar oud zijn. Is een afschrijvingstermijn van 60 jaar op een schoolgebouw wel reëel?  Staat er niet in het beleidsakkoord dat we investeren in nieuwbouw als de bouwkundige noodzaak aanwezig is?

Samen zorgen

De overgang van taken van rijk naar gemeente en de inrichting van het lokale ondersteuningsstelsel zijn ontzettend snel gegaan en dat zonder ongelukken. Echter de cultuuromslag in denken, doen  en handelen van overheid, hulpverlening en inwoners staat nog in de kinderschoenen.  Een nieuw beleid om vrijwilligers en mantelzorgers beter te ondersteunen is wat ons betreft prioriteit.

Samenwerking en kennisdeling met kerken en maatschappelijke instellingen is onontbeerlijk bij het versterken van de sociale netwerken.  Ook de eigen bijdrage behoeft onze aandacht. Hebben we voldoende oog voor die groep werkenden (vooral eenverdieners) die overal buiten vallen? 

Ook de preventie rondom alcohol- en drugsgebruik is al jaren belangrijk voor de SGP-fractie, maar moet helaas nog steeds prioriteit krijgen. Wanneer krijgen we in Rijssen-Holten de eerste alcoholvrije sportkantine? Is dat ook een prioriteit of uitdaging voor dit college?

Sport en Cultuur

We zijn blij met het onderzoek naar de basale voorzieningen op het gebied van sport. Wat is een basale voorziening? Daar moet een antwoord op komen. Wel vinden we dat er een oplossing moet komen voor de Schaats- en Skeelervereniging. Een locatie op het sportpark de Koerbeld heeft onze voorkeur. Daarom steunen wij een kunstgrasveld voor Sportclub Rijssen alleen omdat er dan  ruimte ontstaat voor een skeelerbaan.  

Komen de subsidies op cultuur en sport wel bij iedereen terecht? Of past de huidige systematiek niet meer bij de huidige samenleving? Worden de doelstellingen wel bereikt?

Wat is de rol van de huidige sportraad? Alleen een spreekbuis en doorgeefluik van het wensenlijstje van de diverse verenigingen?

Het project Maatschappelijk Verantwoord Verenigen is grotendeels mislukt. Maar een subsidie op sport en cultuur moet toch een maatschappelijke opbrengst hebben? Daar zijn we het toch wel over eens?

En het is toch niet meer dan normaal dat we met onze subsidiemiddelen een zo groot mogelijk bereik  hebben? Daar is zeker geen extra geld voor nodig, maar volgens de SGP-fractie wel een ombuiging.

Ondernemen en werk

Een goed ondernemersklimaat is voor Rijssen-Holten een vanzelfsprekendheid. De centrumfunctie, innovatie en het streven naar een verbreding van de werkgelegenheid is en blijft prioriteit. Goed dat er een toegankelijkheidsonderzoek voor lichamelijk en visueel gehandicapten komt. Wat de SGP betreft een prioriteit. Een nieuwe Agenda van Twente als motor voor de economie van Rijssen-Holten en de Regio? Wij zijn kritisch. Financiering via een opslag op de afvaltarieven van Twence zien wij in ieder geval niet als een optie.

Wonen

Voldoende en betaalbare huisvestingsmogelijkheden voor de lokale bevolking dat is de prioriteit. De implementatie van de Omgevingswet zal de nodige capaciteit vragen. We wensen de betrokken medewerkers veel succes.

Veiligheid

De brandveiligheid op de Borkeld is al jarenlang problematisch. Het begin is er.  Maar is deze uitdaging aan het einde van deze periode omgezet in een succes?

Wijken

Het onderhoudsniveau van de openbare ruimte gebeurt op het  kwaliteitsniveau sober en veilig. Waarbij de toegangswegen tot de gemeente en wijken een hogere prioriteit hebben. Voor de SGP-fractie is dit echt de ondergrens. Kan het college dit uitgangspunt onderschrijven?  Wij als SGP-fractie zijn voorstander om meer te investeren in het beheer van de openbare ruimte. Wij rekenen erop dat er bij de begrotingsbehandeling voorstellen komen als aan het afgesproken uitgangspunt niet voldaan kan worden. Kan het college ons dat toezeggen?

Duurzaamheid

Onze SGP jongeren hebben de afgelopen periode aandacht gegeven aan het thema duurzaamheid. Dit heeft geresulteerd in een duurzaamheidsvisie, Lokaal wat Lokaal kan, met een aantal concrete adviezen voor de Gemeente Rijssen-Holten. Ik wil er u een aantal niet onthouden.

Ze adviseren onder andere om duurzaamheidsonderwijs te implementeren in combinatie met techniekonderwijs op de basisscholen. Immers Jong geleerd is oud gedaan.

Ook adviseren de SGP-jongeren  om nieuwbouwwoningen standaard uitrusten met een zo groot mogelijke CO2 reductie. Is dit voor de overige raadsfracties en college ook een prioriteit bij de uitgifte van bouwkavels?

Voorzitter, ik ga afsluiten.

We wensen het college, de ambtelijke organisatie onze mede raads- en commissieleden van Rijssen-Holten  Gods onmisbare zegen toe. Natuurlijk danken we ook allen die hard gewerkt hebben aan de totstandkoming van deze kadernota en zeker ook de  bodes die deze dag mede mogelijk maken.

Wij wensen de gemeente Rijssen-Holten voorspoed en bovenal Gods onmisbare zegen in de jaren die komen. Ik dank u voor uw aandacht.   

Namens de SGP-fractie,

André Scheppink