16 juni 2015

Vergunningverlening in Rijssen-Holten

 

Door André Scheppink, fractievoorzitter SGP Rijssen-Holten

Vragen gesteld tijdens de rondvraag van de commissievergadering ABZM op 15 juni 2015

Is het verlenen van een evenementenvergunning een wassen neus in onze gemeente? Is de openbare orde en veiligheid in het geding? Ik maak mij ernstig zorgen.

Als we de informatiepagina van de gemeente bekijken van vorige week 9 juni dan blijkt daaruit dat er (evenementen)vergunningen worden afgegeven die of op zeer korte termijn of inmiddels al hebben plaats gevonden. Hoe kan dit? Laten we eens kijken naar de vergunningen die voor bezwaar ontvankelijk zijn:

• 13-06-15, Rock op ’n Bult, Arend Baanstraat

98, G.J. Dangremond, 1510210 (02-06-15)

• 12 t/m 16-06-15, School- en Volksfeest,

Espelodijk 2, Stichting School- en Volksfeest

Espelo, 1510110 (28-05-15)

• 30-05-15, optreden band met livemuziek,

plein Hogewal Rijssen, 1510238 (01-06-15)

• 07-06-15, schaapscheerdersfeest, dagkampeerterrein

Sallandse Heuvelrug, 1510213

(02-06-15)

Ik heb sterk de indruk dat men het in onze gemeente niet zo nauw neemt met het verlenen van vergunningen voor evenementen en het vastgestelde evenementenbeleid. Alle evenementen op de informatiepagina zijn zeer recent aangevraagd. Eén daarvan zelfs achteraf. Heeft daar überhaupt wel toetsing plaats gevonden?

Bijvoorbeeld afgelopen zaterdag 13-6-2015 was de eerste Rock op 'n Bult (Elsrock 2.0) op de velden van Sportclub Rijssen. Met als gevolg de nodige overlast in Wijk Zuid.
Voor dit evenement is pas op 2 juni een vergunning verzonden. Normaal gesproken heeft de burgemeester 8 weken de tijd (volgens de APV) om een vergunning wel of niet te verstrekken. Bij ons in Rijssen-Holten mag dat blijkbaar zelfs achteraf…(evenement plein Hoge Wal). Het evenement van 13-6-2015 (Rock op ’n Bult) stond echter al over 11 dagen (13 juni) op de agenda. Het college kan dan de vergunning weigeren (want te laat). Of de burgemeester moet zelf de vergunning afgeven. Dat laatste is dus gebeurd. Is de aanvraag in die korte tijd wel voldoende bekeken?  Is er afstemming geweest met de hulpdiensten en hadden die wel voldoende capaciteit? Was er voldoende capaciteit voor controle op de verleende vergunning beschikbaar binnen zo’n korte tijd?

Uit de uitingen van het evenement komt naar voren dat het gaat om een (volgens het door de raad vastgesteld evenementenbeleid) B-evenement. Voor de helderheid. Zo’n evenement heeft de volgende kenmerken.

B-evenementen zijn evenementen die voor overlast kunnen zorgen, bijvoorbeeld door het hoge bezoekersaantal, door de geluidsproductie en/of door het tijdstip. Er is in ieder geval sprake van een B-evenement wanneer er meer dan 500 bezoekers en/of deelnemers op het zelfde moment aanwezig zullen zijn.

Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van versterkte muziek of van een oproepinstallatie, of wordt er op een andere manier veel geluid geproduceerd dan is er sprake van een B-evenement. Er kan bij B-evenementen gedacht worden aan tentfeesten, kermissen en crossevenementen.

Bestaat er twijfel of er sprake is van een A-, B- of misschien een C-evenement, dan bepaalt de burgemeester welke categorie van toepassing is, op advies van de politie. Die twijfel lijkt me hier overigens niet aan de orde.

Voor B-evenementen geldt dat de bestaande evenementen, die in de laatste twee jaar zijn vergund met als peildatum 1 januari 2009, dienen te worden behouden, maar dat in beginsel geen verdere uitbreiding wordt nagestreefd.

Wat is dan de uitzonderlijke reden om toch een vergunning af te geven?

Daarnaast krijg ik sterk de indruk  dat men bij de vergunningverlening geen enkele aandacht heeft voor belanghebbenden, omwonenden of anderen die misschien enig bezwaar kunnen hebben tegen het evenement. De vergunning is op 9 juni gepubliceerd in Het Rijssens Nieuwsblad. Welke zin heeft het dan nog om een bezwaar in te dienen? Laat staan de rechter om een voorlopige voorziening vragen? Zelfs de ontvangstbrief van het bezwaar zal dan pas na het evenement binnenkomen.
Is dit wel zorgvuldig, college? Welk belang staat er eigenlijk voorop bij de portefeuillehouder? Is vergunningverlening een wassen neus in onze gemeente? Het kan niet zo zijn dat het college de mond vol heeft over burgerparticipatie, maatschappelijke betrokkenheid, veiligheid en zich zorgen maakt over bovenmatig alcoholgebruik (gebruikelijk bij dit soort evenementen) maar dat even niet opgaat als het gaat bij het verlenen van vergunningen die voor bewaar vatbaar zijn. Het is toch niet de opzet van het college om eventuele bezwaarmakers vooraf al monddood te maken?

Graag ontvangen wij van deze verleende vergunningen alle documentatie, verslagen en gespreknotities voor aanstaande vrijdag. Immers, als men zo snel vergunningen kan verlenen, kan het ook geen probleem zijn om deze informatie op korte termijn te verstrekken.

Zie ook het artikel in de Tubantia.