21 januari 2017
SGP stelt vragen over vuurwerkoverlast
De raadsfractie van SGP Rijssen-Holten stelt schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de ervaren overlast door het afsteken van consumentenvuurwerk. Download hier de volledige brief aan het college.
Geacht college van burgemeester en wethouders,
Consumentenvuurwerk. Het gebruik ervan leidt jaarlijks tot veel ellende. Rond afgelopen jaarwisseling moesten 473 mensen behandeld worden op de Spoedeisende Hulpafdeling. Veel ongelukken worden veroorzaakt door vuurwerk dat door anderen is afgestoken. De materiële schade bedroeg dit jaar naar schatting 13 miljoen euro. En elk jaar weer worden agenten en hulpverleners bestookt met vuurwerk. En laten wij de lucht-, bodem- en watervervuiling en de ongekende hoeveelheid vuurwerkafval niet vergeten.
Tot onze spijt moest onze fractie vernemen dat er rond afgelopen jaarwisseling in onze gemeente ruim 200 klachten zijn ingediend bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast. Tevens is er voor maar liefst € 16.145 schade aangericht, schade aan particuliere eigendommen niet meegenomen. En dat “voornamelijk door zwaar, illegaal knalvuurwerk,” aldus burgemeester Hofland.
Inmiddels neemt de weerstand in de Nederlandse samenleving tegen het gebruik van consumentenvuurwerk toe. Twee omvangrijke onderzoeken wijzen er zelfs op dat een meerderheid in de samenleving van het consumentenvuurwerk af wil, hoewel er dan wel een vuurwerkshow voor terug dient te komen. Dit biedt perspectief, zeker ook gezien de recente uitspraak van de Raad van State dat de gemeentelijke overheid bevoegd is om een vuurwerkverbod in te stellen.
De SGP Rijssen-Holten is van mening dat de tijd nu rijp is om onze gemeente vuurwerkvrij te maken. Wij zouden daarin graag de suggestie van oogarts De Faber willen volgen om in plaats van vuurwerkvrije zones, vuurwerkzones in te stellen. Of, nog beter, om onze gemeente geheel vuurwerkvrij te maken.
Raadslid Sander Haase stelt namens SGP Rijssen-Holten de volgende vragen:
- Hoe kijkt het college tegen alle (im)materiële schade aan die jaar op jaar door consumentenvuurwerk wordt veroorzaakt, niet alleen in onze gemeente, maar in heel Nederland?
- Is het college met ons van mening dat het bestaan van de volkstraditie om rond oud en nieuw vuurwerk af te steken absoluut niet opweegt tegen alle negatieve aspecten die daaraan kleven? Oftewel, dat met betrekking tot het afsteken van consumentenvuurwerk het privébelang niet opweegt tegen het algemeen belang?
- Is het college bereid om te onderzoeken in hoeverre vuurwerkgebruik in de gemeente Rijssen-Holten teruggedrongen kan worden door vuurwerkzones in plaats van vuurwerkvrije zones in te stellen? Of, nog beter, door een algeheel vuurwerkverbod in te stellen?
- Op initiatief van verschillende patiëntenorganisaties bestaat sinds 2014 het Vuurwerkmanifest. Inmiddels hebben ruim 43.800 particulieren en 1200 organisaties dit manifest ondertekend, waaronder de politieke partijen Groenlinks, 50PLUS, Partij voor de Dieren en SGP. Wij roepen het college van B&W op een signaal tegen consumentenvuurwerk af te geven door als gemeente ook dit Vuurwerkmanifest te ondertekenen. Is het college daartoe bereid?
Het gebruik van consumentenvuurwerk dient ingeperkt te worden. Wellicht een zwaar onderwerp, maar wel een zaak die we als gemeente moeten oppakken en aanpakken!
Met vriendelijke groet,
namens de fractie van de SGP Rijssen-Holten,
A.S. Haase