12 november 2021
Laatste begrotingsvergadering raadsperiode
Vandaag is de laatste begrotingsvergadering voor deze raadsperiode, hieronder de toespraak welke Andre Scheppink als fractievoorzitter namens de SGP gesproken heeft:
Voorzitter,
De laatste begrotingsbehandeling van deze gemeenteraad. Wie had kunnen bedenken dat we na bijna 4 jaar in zo’n enorme crisis deze periode zouden afsluiten.
Voorzitter ik maak me zorgen.
Over de steeds grotere tweedeling in de samenleving, het doorgeschoten individualisme. Maar ook over een overheid die door haar handelen het vertrouwen verliest.
De toeslagenaffaire, de kilte over hoe men praat en denkt over de landbouwsector. Welk perspectief wordt er geboden? We hebben een verantwoordelijkheid voor onze voedselvoorziening maar ook voor de boerengezinnen die hun toekomst zien vervliegen. Maar ook heel hard “actie” roepen op een klimaattop, om vervolgens niet veel te doen.
In het eeuwenoude Bijbelboek Prediker schreef de wijze koning Salomo al het volgende “Wanneer gij een gelofte aan God zult beloofd hebben, stel niet uit dezelve te betalen, want Hij heeft geen lust aan dwazen, wat gij zult beloofd hebben betaal het” en “het is beter dat u niet belooft, dan dat u belooft maar niet nakomt” en in Mattheus 5 de woorden van Jezus “ Maar laat zijn uw woord ja,ja: en neen, neen: wat boven deze is, dat is uit den boze.” Hoeveel beloftes zijn er al niet gedaan de laatste tijd, die niet nagekomen zijn? Leven en handelen vanuit dit Woord zou ons land zeer ten goede komen.
Streng en rechtvaardig was jarenlang het motto. Dat “streng” is gelukt zeg ik met cynisme verwijzend naar de toeslagenaffaire, maar de gevolgen van het niet rechtvaardig handelen zijn nu pijnlijk zichtbaar. Er is veel kapot gemaakt. Is er in het handelen van de overheid wel voldoende ruimte voor mildheid en mededogen? Is dat ook niet wat we bedoelden met de “ja-mits” houding die we als coalitie zo graag wilden aan het begin van deze raadsperiode?
Veel zaken uit het coalitieakkoord zijn gerealiseerd. Veel werk in uitvoering, de financiën zijn op orde. Zowaar een mooie prestatie. Maar een zichtbare, persoonlijke en betrokken overheid die ook met mildheid en mededogen kan opereren is van het grootste belang. Zeker ook als het gaat om die inwoners waar de uitgaven de inkomsten overstijgen zodra bijvoorbeeld de inflatie ook maar iets stijgt. Als werken niet voldoende loont, dan moeten we daarvoor met oplossingen komen. Bereiken wij onze kwetsbare inwoners en gezinnen wel voldoende en geven we ze daarnaast ook een toekomstperspectief? Werken moet lonen. Wat mij betreft een belangrijke opdracht in het begrotingsjaar 2022. Anders vrees ik dat onze welvaart en vrede in het geding komen.
Hoe moeilijk het ook is om geduldig te blijven als een crisis zo lang aanhoudt en er geen uitweg lijkt te zijn. De gelovige mag erop vertrouwen dat alles wat hem in dit leven overkomt Gods leiding is. Ook als we zaken niet begrijpen of moeilijk vinden wil dit niet zeggen dat het God uit de hand loopt. Het is van groot belang dat we ons afvragen wat God tot ons persoonlijk, maar ook als land, volk, regering en kerk te zeggen heeft door deze crisis.
Voorzitter,
De voorliggende begroting is een goede uitwerking van de meerjarenbegroting zoals we die in de zomer hebben vastgesteld. Wel zullen we een aantal amendementen steunen, zeker nu de septembercirulaire zodanig positief uitvalt, dat we extra kunnen investeren in onze woon- en leefomgeving.
We wensen het college, de ambtelijke organisatie en de ondersteunende diensten Gods zegen, veel wijsheid, gezondheid en arbeidsvreugde toe bij het uitvoeren van deze programmabegroting.
Overigens ben ik van mening dat we naast de meest MKB-vriendelijke gemeente we vooral ook de meest toegankelijke gemeente moeten worden. Wat is onze ambitie op de uitwerking van het VN-verdrag Handicap “Iedereen doet mee”. Wanneer worden de inspanningen zichtbaar bij de verkiezing meest toegankelijke gemeente? Zijn we binnen 5 jaar de opvolger van de gemeente Stein?