
28 maart 2025
Bijdrage A. Scheppink tijdens raadsvergadering
Uitgesproken tijdens de raad van 27/3/2025.
Woorden en daden hebben impact.
Wat we zeggen en doen, voelen we in de praktijk. Oordelen in de media kan verstrekkende gevolgen hebben. Woorden raken niet alleen de betrokken ondernemers, maar ook hun families. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te communiceren en niet op de persoon te spelen, maar op de inhoud.
Ondernemers handelen zakelijk en maken, net als ieder ander, fouten. Tegelijkertijd doen ze ook goede dingen. Het is belangrijk ruimte te laten voor reflectie, zowel bij de ontwikkelaars Ten Brinke en Roelofs en Haase, als bij ons allemaal.
In de contacten met deze ondernemers waren we het niet altijd eens. We zien graag een aanpassing in de contracten. Waarbij Roelofs en Haase inmiddels heeft aangegeven de contracten te willen aanpassen. Nogmaals dank daarvoor! We doen een oproep aan een ieder, laten we ervoor zorgen dat de werknemers en familie van de betreffende bedrijven niet getroffen worden door koude communicatie. Vergeet niet, Haase en Ten Brinke doen goede dingen!
Wat betreft de zakelijke afspraken: we willen het anti-speculatiebeding blijven hanteren, waarbij een instandhoudingstermijn van 10 jaar geldt. De huidige doelgroepverordening. Daarna is doorverkoop vrij. De huidige contracten zien er anders uit, wij zien dat graag aangepast.
Laten we dus niet alleen naar de fouten kijken, maar ook naar de mogelijkheden om op een constructieve manier verder te gaan. Dat vraagt van iedereen reflectie en verantwoordelijkheid.
"In eerdere berichtgeving is Ten Hove makelaars ook door ons genoemd, dat was onterecht. Zij zijn niet betrokken bij de verkoop van sociale koopwoningen."
Voorzitter, onze vragen zijn;
- Wanneer wist de gemeente van deze contracten en aktes af?
- Zijn er meer projectontwikkelaars die dit soort contracten aanbieden voor sociale koop in onze gemeente?
- Zijn er mogelijk ook in contracten van (andere) ontwikkelaars passages opgenomen die in strijd zijn met de doelgroepenverordening, dan wel in strijd met de bedoeling van de doelgroepenverordening?
- Is er door ontwikkelaars vooraf contact gezocht met de gemeente met het voornemen om dit soort voorwaarden te stellen aan potentiële kopers van deze sociale koopwoningen?
- Wat was de eventuele reactie richting ontwikkelaars?
- Zijn er acties richting ontwikkelaars genomen om te voorkomen dat dergelijke passages in de overeenkomst werden opgenomen? Zo ja, welke?
- Kopers van sociale koopwoningen zijn bij de gemeente bekend. Heeft het college voor ondertekening of verkoop potentiële kopers vooraf ingelicht of gewaarschuwd voor deze bepalingen? Zo ja. Hoe?
- Welke actie is ondernomen toen bleek dat zulke contracten toch gesloten werden?
- Zijn alle gedupeerden in beeld?
- Hoeveel gedupeerden zijn er? Is er al contact met ze geweest?
- Nadat het college op de hoogte was van het afsluiten van dergelijke contracten en aktes hoe en wanneer heeft het college de raad hierover geïnformeerd?
- Had dit niet sneller opgelost of eigenlijk voorkomen kunnen worden?
- Kunnen deze getekende contracten en aktes nog wel hersteld worden?
- Is er contact geweest met behandelend notaris? Zo ja, wanneer is er voor het eerst contact gezocht met de notaris en waren er toen al contracten getekend?
- Vond de notaris dat de contracten in lijn waren met de doelgroepenverordeningen en de strekking daarvan? Moet de notaris dit niet controleren?
- Los van de beantwoording daarop. Kan de notaris en de verkoper dit alles herstellen of corrigeren?
- Wil het college een controlerende en coördinerende rol uitoefenen bij het corrigeren of herstellen van deze overeenkomsten?
- Is het college na de berichtgeving vorige week nog in gesprek geweest met betreffende ontwikkelaars?
- Binnenkort worden weer sociale koopwoningen verkocht. Is gecheckt bij verkoper of deze zich wel gaat houden aan de doelgroepenverordening en de strekking daarvan?
Uit gesprekken van de SGP-fractie met ontwikkelaars blijkt verder dat erover en weer frustratie zit tussen betreffende ontwikkelaars en gemeente.
- Is de huidige manier van planontwikkeling en contractvorming toe aan een evaluatie?
- Is er behoefte aan duidelijkere kaders en spelregels vooraf?
- Is het dan niet beter om overeenkomsten vanaf heden te laten lopen via het publiekrechtelijke spoor en de exploitatieplannen vast te laten stellen door de gemeenteraad? En kan dat eventueel per direct?
Er is genoeg reden om als raad nog eens te kijken naar ons beleid en doelgroepenverordening. Als SGP-fractie vinden we dat prima. En dat moeten we misschien ook doen. Maar dat leidt, op dit moment, af van de problematiek waar we nu mee te maken hebben. Laten we eerst deze contracten aanpassen . Daarna kunnen we het weer hebben over wijzigingen van beleid en de gevolgen voor de verdere projectontwikkeling van diverse locaties in onze mooie gemeente.
André Scheppink
Fractievoorzitter SGP Rijssen-Holten