17 februari 2016
Bent u een actieve burger?
Wijkgericht werken, dat was het thema van een informatieve avond voor onze raads- en commissieleden. Als college hebben wij besloten om wijkgericht te gaan werken. We gaan werken met wijkwethouders en wijkmakelaars. Een hele uitdaging, dat vond ook de gemeenteraad. Naast een aantal enthousiaste opmerkingen kwamen ook kritische vragen. Want zitten nu de burgers te wachten op deze aanpak? Zullen de burgers ook daadwerkelijk mee gaan doen? Wat gaat het opleveren?
Een dag later was ik te gast bij een goed bezochte middag van de PCOB in Rijssen. Deze verenigingsmiddag stond in het teken van de WMO. Samen met beleidsmedewerker Alice Pongers hebben wij de huidige stand van zaken rondom de zorg, en dan vooral de WMO, toegelicht. En vragen beantwoord. Een van de vragen ging over Noaberschap. De vraagstelster vond dat een mooi begrip, maar in de praktijk viel dat toch wel tegen. Haar omgeving verouderde, wie had nog tijd om haar te helpen?
's Avonds bladerde ik wat in het VNG Magazine. Het is een magazine van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. En mijn oog viel op het volgende:
“Driekwart van de Nederlanders is actief in de eigen buurt of wil, dat worden, zo blijkt uit onderzoek van USP onder ruim vijfhonderd burgers. Ruim een kwart van de Nederlanders zet zich nu al in voor de buurt. De helft van de ondervraagden zegt best actief te willen worden in de eigen buurt. Zelfs als maar een kwart van de bewoners die aangeven actief te willen worden, dat ook daadwerkelijk gaat doen, betekend dat al een verdubbeling van de huidige groep actieve bewoners. Het onderzoek vraagt ook naar de manieren waarop mensen actief betrokken willen zijn bij hun buurt en buurtbewoners. Voor de bereidheid om hulp te bieden aan bewoners die niet meer alles zelf kunnen, blijkt hoog, 10 procent geeft aan hen al te helpen en ruim 40 procent zegt dat te willen doen. Ook is een grote groep ondervraagden bereid mee te denken of te discussiëren over het oplossen van problemen in de buurt. Burgerparticipatie is nodig om over te gaan van de verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving.” Tot zover het artikel in het VNG magazine.
Dit artikel geeft m.i. antwoorden op de vragen die gesteld werden tijdens de informatieavond op het gebied van het wijkgericht werken alsook de vraag die gesteld werd tijdens de PCOB middag. De bereidheid om wat te doen en elkaar te helpen, blijkt toch aanwezig. Ik vind dat hoopvol. Wij gaan de uitdaging aan om mensen te enthousiasmeren voor hun wijk. Ook om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Het nieuwe Noaberschap.
Ben Beens