9 juli 2021

Algemene beschouwingen 2021

ALGEMENE BESCHOUWINGEN 2021

 Voorzitter,

In 2020 is de kaderstelling niet doorgegaan vanwege de toen net uitgebroken coronapandemie. Wij mensen dachten dat de werkelijkheid maakbaar was. Sinds maart 2020 weten we wat het effect van een, met het blote oog niet te zien virus,  op de samenleving heeft.

De coronacrisis heeft twee gezichten. Aan de ene kant laat de crisis de weerbaarheid en de flexibiliteit van de samenleving zien. Tal van maatschappelijke initiatieven kwamen van de grond. Groot was de inzet van zorgpersoneel en veel andere sectoren om de samenleving en de economie draaiend te houden. Ook de rol van het verenigingsleven en de kerken kan moeilijk overschat worden. Het maatschappelijk middenveld bleek onmisbaar om het leefbaar te houden met elkaar. Laten we dat koesteren.

Er is echter ook een andere kant. De coronacrisis legde ook ons onvermogen bloot om op een rationele wijze om te gaan met tegenslag. Allerlei complottheorieën kregen vat op een deel van de bevolking. Anderen gaven zich over aan de meest schandelijke vormen van opportunisme en egoïsme. Ondertussen namen de spanningen in de samenleving toe en ontstond er steeds meer polarisatie. Externe factoren, zoals een pandemie, kunnen een samenleving bijzonder onder spanning zetten. Vraagstukken van solidariteit en rechtvaardigheid worden dan urgenter en tegelijkertijd ook steeds lastiger te beantwoorden. In tijden van crisis komt zowel het beste als het slechtste in de mens naar boven. De coronacrisis is op dit moment nog niet bedwongen, maar met Gods hulp is er wel uitkomst.

Laten we onszelf de vraag stellen waarom ons dit alles is overkomen. Leefden we niet te gerust en te gericht op het hier en nu? We gingen op in consumeren en genieten en we waanden ons onaantastbaar. We vertrouwden op onszelf en dachten de zaakjes goed geregeld te hebben. Succes was vooral een keuze en we dachten  onze eigen gang te kunnen gaan. Als het nieuwe normaal betekent dat we ons meer afhankelijk weten van God onze Schepper, dan is dat alleen maar winst.

De kerk belijdt het met psalm 33: 10:

Zijn machtig' arm beschermt de vromen,
En redt hun zielen van den dood;
Hij zal hen nimmer om doen komen
In duren tijd en hongersnood.
In de grootste smarten
Blijven onze harten
In den HEER gerust;
'k Zal Hem nooit vergeten,
Hem mijn Helper heten,
Al mijn hoop en lust.

Die rust in Gods bestuur en afhankelijkheid wenst de SGP-fractie iedereen toe.

Voorzitter, deze kadernota is een heldere vertaling van de beleidsuitgangspunten zoals die verwoord zijn in het coalitieakkoord. Het is een klein jaar voor de verkiezingen en een zogenaamde "beleidsarme" meerjarenbegroting. Hoewel er met de bouw van een nieuw duurzaam zwembad en de nieuwbouw van scholen, er best veel te doen is. Mooi dat we deze ontwikkelingen kunnen realiseren.

De financiële kaders zijn door de voortslepende kabinetsformatie, de oplopende kosten in de zorg en de incidentele extra middelen vanuit het Rijk dagkoersen geworden. Daarom is het goed dat we voorzichtig opereren voor wat betreft nieuwe wensen en ambities.  Als SGP-fractie komen we dan ook niet met moties of amendementen.

Wel geven we hierbij het college de volgende punten mee bij het opstellen van de begroting voor 2022:

-Woningbouw en het tekort aan woningen blijft voor ons belangrijk zorgpunt. Snel meer betaalbare woningen voor onze eigen inwoners is prioriteit en moet dat ook blijven. We weten dat het college dat ook wil, maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken.

-Rijssen en ondernemerschap zijn nauw met elkaar verweven. Rijssen is mede dankzij alle bedrijvigheid geworden wat het is. Daar zijn we trots op. Ruimte om te ondernemen voor onze eigen ondernemers is enorm belangrijk. Maar  ook voor onze gemeenschap. De Lokale werkgelegenheid, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zeker ook voor onze vereningingen, instellingen en centra. Wij als SGP-fractie vinden dat we onze ondernemers moeten blijven faciliteren. De ontwikkeling van Ligtenbergerveld-oost biedt deze mogelijkheid.  Dat de ontwikkeling van het Ligtenbergerveld zijn weerslag heeft op het landschap is duidelijk. Een goede ruimtelijke inpassing is daarom erg belangrijk. Het verplaatsen van dit bedrijventerrein naar Holten of naar elders in de regio lost dit probleem in de kern niet op. Als lokale ondernemers toch ergens nieuwe of extra ruimte zoeken, dan hebben wij het liefst dat ze dat hier doen. We roepen het college op dit met prioriteit op te pakken.

-We zien in de kadernota verschillende langlopende budgetten welke de afgelopen jaren bij lange na niet helemaal gebruikt zijn. Veel geld voor duurzaamheid en asbestsanering is niet besteed. Projecten waarvoor al een paar jaar veel geld voor is gereserveerd maar waar tot op heden nog niet veel concreets in is gebeurd. Als fractie verwachten we in de begroting 2022 een betere onderbouwing en concretisering van de asbestsaeringsregeling en de uitwerking van de duurzaamheidsvisie. Laten we iets moois doen met deze middelen. En als de budgetten te ruim zijn laten we dan eindelijk bijvoorbeeld het Masterplan Oosterhof eens serieus aanpakken. Of een veilige ontsluiting van nieuwe woonwijken zoals het Opbroek realiseren. Ook het wegvallen van de wegreconstructie bij rioolvervanging heeft financiele ruimte opgeleverd om de noodzakelijke kosten van de zorg op te kunnen vangen.  Maar het effect zal steeds meer zichtbaar worden in het straatbeeld. Hoe ziet het college dit, en wil ze hier rekening meehouden bij het uitwerken van de begroting als bij de spetembercirculaire blijkt dat er voldoende extra middelen komen?

We wensen het college,  de organisatie en de hulpdiensten wijsheid, gezondheid en Gods zegen toe. Ik dank u voor uw aandacht.